Papa als geboortefotograaf

Bruidegom als huwelijksfotograaf

Je toekomstige echtgenoot als fotograaf tijdens jullie huwelijk? Zelfs wanneer je in het huwelijksbootje stapt met een topfotograaf, vermoed ik dat je geen rasechte bridezilla moet zijn om bij dit plan in paniek te schieten.  Nochtans is het dat wel wat we verwachten tijdens onze bevalling. Ik weet wel dat je ook geen getuigen uitnodigt en een zaal vol toeschouwers zoals tijdens je huwelijk.  Beide gebeurtenissen zijn heel verschillend maar ook heel gelijkend.  Het zijn mijlpalen in je leven, belangrijke datums die elk jaar opnieuw gevoerd worden, die je veranderen: van lief naar echtgenoot, van een man of een vrouw naar een papa of een mama.

portret tijdens arbeid

Papa kan een camera gebruiken

nazicht na geboorte

Wanneer de partner foto’s wil nemen, is het wel zo handig dat die een klein beetje weet hoe een camera werkt.  Op voorhand een keer zoeken waar alle knopjes staan is geen overbodige luxe.  Zoek ook even uit hoe je met jouw camera bij weinig licht toch nog scherpe foto’s kan maken.  Een hoge ISO-waarde, een groot diafragma maar toch een voldoende snelle sluitertijd zijn dan belangrijk. Vermijd zeker de flits, dit leidt de mama af van al het belangrijke werk waar zij mee bezig is.

E-book

Download nu het gratis e-book met 5 tips om supertoffe kinderfoto’s te nemen.

Le moment

Ik heb het ook drie keer aan mijn echtgenoot gelaten, foto’s maken van de bevalling.  Het is nooit echt goed gelukt.  Hij was deel van mijn bevalling.  Het fototoestel leek hem telkens een storend ding dat tussen hem en de geboorte van zijn kind zou staan.  Er zijn wel telkens wat foto’s van de arbeid (van de periodes dat ik nog helder genoeg was om te commanderen dat hij foto’s moest maken) en van even na de geboorte.  Als zijn tranen wat weggeslikt waren en ik weer helder genoeg was om te commanderen, werden er weer foto’s gemaakt.  Bij geboorte twee en drie, liet ik ook de tweede vroedvrouw wat foto’s maken, maar mijn camera was vaak toch niet automatisch genoeg ingesteld om mooie scherpe foto’s te maken.  Vroedvrouwen zijn helden, absoluut, maar meestal geen fotografen.

Na de geboorte bij papa

Een geboortefotograaf

Bij een huwelijk boek je meestal iemand om dit bijzondere moment in beeld te brengen, waarom dan niet bij de geboorte.  Natuurlijk is dit een heel intiem moment, maar een geboortefotograaf heeft hier eindeloos respect voor.  Samen met jou wil de fotograaf het verhaal van het moment dat van jou mama, papa, ouder maakt koesteren en vast leggen. Niets te poseren of instructies geven, op de achtergrond aanwezig zijn en registreren. Zo kan papa mee deel uitmaken van het verhaal en moet hij het niet vastleggen.

Interesse?

Meer info over geboortefotografie vind je hier. Aarzel niet om me te contacteren als iets niet duidelijk is!