Duurzaam geboorte vieren

Houten magneetje in plantje als doopsuiker

Doopsuiker met impact zonder impact

Het is een traditie in België, doopsuiker geven aan het kraambezoek. Vaak worden er kosten nog moeite gespaard. Traditioneel worden er suikerbonen gegeven, vaak in een mooie verpakking, soms bijpassend bij het geboortekaartje. Wil je hierbij niet te veel impact maken op de aarde, kan je kiezen voor duurzame alternatieven. Lust je graag suikerbonen: go for it, maar deze zijn meestal niet fair-trade of vegetarisch (er zit vaak gelatine is). Als dat voor jou belangrijk is, kan je naar een alternatief snoepje kijken. In de bio-winkel of verpakkingsvrije winkel (zoals Content in Leuven) vind je zeker lekkere chocoladesnoepjes. De gevriesdroogde frambozen met chocolade errond: stevige aanrader!

Snoeperijtjes

Je kan ook andere snoeperijen voorzien: confituur (zelfgemaakte misschien?), koekjes, snoepgoed: super veel mogelijkheiden. Wij kozen voor de kindjes ook voor pofmaïs om zelf thuis popcorn te maken: orgineel en wat gezonder. Wij verzamelden net iets te veel snoepzakjes die niet werden opgegeten eigenlijk, vandaar een alternatief.

Voor de verpakking van je doopsuiker zijn er ook mogelijkheden met meer of minder impact. Sommigen kiezen voor zelf zakjes te naaien, lekker herbruikbaar (maar eerlijk is eerlijk, die kleine zakjes hebben toch niet zo een groot herbruikbaar potentieel). Met de stofjes kan je er een kleurrijk geheel van maken. Papier blijft een goed te recycleren materiaal indien je er geen sticker op kleeft, de naam van je kindje kan je er eventueel met een stempeltje op drukken of aan een labeltje hangen.

Leuk is het om her en der verpakkingen verzamelen zoals glazen yoghurtpotjes of bokaaltjes voor de zelfgemaakte confituur. Het is wel zo netjes om die dan goed te steriliseren voor je ze opnieuw vult. Ik vond een groot deel op de lokale weggeefgroep. Ik probeerde ook wat minder te investeren in verpakking zodat er meer inhoud in kon: liever een een gratis bokaaltje waar meer confituur in kon dan heel mooi gestylde mini-potjes, maar dat is een keuze natuurlijk.

Planten als alternatieve doopsuiker

Gezonder geschenkje

Als alternatief voor doopsuiker kan je ook een duurzaam geschenkje geven zoals een plantje, bloembollen (voor herfstbaby’s), zaadjes voor zonnebloemen of iets wat mensen kunnen gebruiken. Ik gaf zelf ooit magneetjes. Enkel het tekeningetje van het geboortekaartje erop, want ik dacht dat mensen misschien liever geen namen van andere kindjes op hun koelkast hingen. Ondertussen denk ik dat dat soort kleinigheidjes misschien wel tot een berg zooi in mensen hun huis kunnen leiden. Ze waren wel heel mooi hoor: schijfjes tak waarin ik met een pyrograaf tekende.

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om niets te geven en in de plaats een donatie aan een goed doel te doen, geen extra rommeltjes in huis en ergens anders iemand blij!

Duurzame wensenlijst

Spoiler alert: een baby heeft echt niet veel nodig om gelukkig te zijn. Veel babywinkels doen je met veel succes geloven dat dat niet zo is, maar eerlijk waar, met vier kinderen kan ik uit ervaring spreken, het is zeer beperkt:

  • Een slaapplekje (maar dat kan ook in jouw bed zijn als je op de veiligheid let)
  • Een paar outfitjes. Je kan dus niet weten of je een kleine of grote, snel-groeiende of traaggroeiende baby hebt en of de zomer een langgerekte hittegolf wordt of niet.
  • Een draagdoek. Eerlijk waar: beide jongste kinderen hebben amper in de koets gelegen.
  • Een berg tetradoeken en luiers.

Er zijn nog wel heel wat leuke extraatjes, maar dat hang van je situatie en voorkeuren af. Veel kan je tweedehands vinden voor een prikkie, ecologisch en economisch! Wil je graag wat hulp en advies èn heb je graag een geboortelijstje, gaan dan eens piepen bij de madammen van Mic Mac Minuscule: super tof!

Er zijn ook tal van leuke babywinkeltjes die duurzame spullen verkopen, vaak met persoonlijk advies. Zoek een kleiner lijstje vol met dingen die “joy sparken” uit in plaats van voor overdaad te gaan.

Zet ge graag een cadeautip op je kaartje, kan je ook altijd (misschien naast je geboortelijstje) de tip om kraamkost mee te brengen erop zetten: dat is op elk moment na de bevalling (ok, ook ervoor eigenlijk) een top-cadeau!

Fotoshoot als cadeautje

Newborn Janne met familie
Newbron Oskar in armen ouders
Newborn Oskar met mama

Jouw familie en vrienden die de nieuwste aanwinst komen bewonderen, geven maar al te graag een cadeautje. Een geboortelijst vullen enkel en alleen zodat iedereen iets kan geven, is niet de meest duurzame oplossing. Omdat een fotosessie toch best een prijzige aangelegenheid is, kan een bijdrage hiervoor wel eens een heel tof cadeautje zijn. Wij kregen het ooit cadeau, en dat was een van de beste dingen die we kregen voor ons gezin (naast kraamkost!).

Eén antwoord op “Duurzaam geboorte vieren”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *