7 stappen tot je zelfgemaakte familiefoto

Als fotograaf maak ik graag een familiefoto van jullie. Er zijn echter altijd omstandigheden waarbij een fotograaf er niet bij kan zijn wanneer jullie op de foto willen. Globale pandemieën of gewoon op een verre reis zijn, om er een paar te noemen. Daarom hierbij 7 tips om zelf aan de slag te gaan voor jouw familieportret!

Zoek een mooi plekje

Een plekje in de natuur is vaak goed. Iedereen die op de foto zou moeten, heeft natuurlijk een plekje nodig. Probeer er voor te zorgen dat alle gezichten in gelijkaardig licht zitten. Vaak is schaduw het gemakkelijkste, dan heb je weinig onflatterende donkere vlekken. Natuurlijk is zon, zeker in de herfst met zijn prachtige goudgele laagstaande zon ook een mooi idee, maar zorg er dan voor dat je niet in elkaars schaduw zit. Het positioneren van iedereen, doe je voordat je de foto trekt. Bekijken tussendoor ook een keer of er niemand plots in een vervelende schaduw is gaan zitten.

Omgeving mag deel uit maken van de foto

Op een familiefoto is de familie natuurlijk het belangrijkste. Toch is de decor die onze wereld voor ons voorziet vaak zo mooi, dat het zonde is om die niet mee een rol te laten spelen.

Twee eenhoorns in de duinen

Zorg dat je camera stabiel staat.

Gebruik een statief (dat hoefd niet duur te zijn) of een andere stabiele ondergrond. Soms heb je wat vreemde accessoires nodig zoals rugzakken en truien om je camera op de juiste hoogte te zetten. Een statief werkt echt veel beter, maar dat heb je nu eenmaal niet altijd bij op die prachtige herfstwandeling. Probeer er in ieder geval voor te zorgen dat naast stabiel, je camera ook recht staat. Hoe minder je achteraf moet draaien en recht trekken, hoe gemakkelijker natuurlijk.

Neem wat testfoto’s

Voordat je begint te stressen met zelfontspanners of afstandbediening, neem je wat foto’s om te zien of de compositie en belichting is wat je er van verwacht. Het voordeel aan digitale fotografie is dat je kan testen en evalueren tijdens het proces. Neem hier ook niet te veel tijd voor, want meestal zijn de modellen het snel beu en je wil natuurlijk nog een beetje vrolijke gezichten op de foto

Familiefoto aan boom met dochter in de schaduw
Pas helemaal op het einde zag ik dat mijn oudste dochter haar hoofd in de schaduw had gestoken.
Familiefoto aan boom
Voor de laatste foto was het moeilijk iedereen nog gemotiveerd te houden, maar alle hoofden moesten wel hetzelfde belicht worden.

Gebruik een app als afstandsbediening

Sommige camera’s hebben ingebouwde wifi en dan kan je met een app je smartphone als afstandsbediening gebruiken. Bij oudere of eenvoudigere camera’s zal dit niet lukken. Er bestaan wifi-adapters voor de camera’s die dit niet kunnen. Er zijn ook eenvoudige afstandsbedieningen te koop of de welgekende zelfontspanner. Bij dat laatste mag diegene met de snelste sprint van de camera naar de familiefoto spurten.

Handleiding WMU-app van Nikon

Camera’s die compatibel zijn met de app

Handleiding Canon Camera Connect

In de camera kijken hoeft niet

Familiefoto in het zand

Natuurlijk is lief in de camera kijken fijn op een familiefoto, maar heel natuurlijk ziet het er niet uit. Door juist naar elkaar te kijken, wat te babbelen, creëer je een connectie tussen de mensen in de foto. Connectie tussen mensen is wat een familie maakt, probeer dat eens te laten zien!

Vergeet niet dat herfstdagen kort zijn.

Daglicht is natuurlijk belangrijk, ga op tijd naar buiten zodat je voordat de zon onder gaat, wat foto’s kan nemen. Combineer het misschien met een wandelingetje, wie weet kom je verschillende fijne plekjes tegen.

Hier verzamelde ik nog meer tips

5 tips voor supertoffe kinderfoto’s

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *