Thuis je baby fotograferen: let op het licht

Waaaah, ik knipper met mijn ogen en mijn kleintje is weer verandert!

Herken je dat: een pasgeboren baby verandert elke dag! Dat wazige postpartum brein met een cocktail van hormonen kan dat niet verdragen. Allez, dat was voor mij toch zo. Foto’s zijn dan ook mijn manier om bijna krampachtig dat verse van mijn kinderen te bewaren, voordat ik het vergeten ben. Ik wil je daar als fotograaf echt heel graag bij helpen, maar ook als je zelf aan de slag wil, help ik je graag op weg!

Baby in weegdoek, zwart-wit

Soms zijn de nachten lang, maar fotografeer die baby toch maar overdag

De nachten kunnen eenzaam en slapeloos zijn met zo een mini bij jou. Die momenten kunnen ook het koesteren waard zijn. Voor foto’s wacht toch beter er daglicht naar binnen schijnt. Natuurlijk daglicht is de gemakkelijkste en goedkoopste lichtbron. Een flits is voor een baby helemaal een no go, maar laat ook geknutsel met lampen of spots maar achterwege.

Mooi zacht licht komt niet van de rechtstreekse zon. Een raam waar de zon hard door schijnt is dan misschien wel ideaal voor dat gele kleurtje van je baby te laten verdwijnen, foto’s zijn daar een pak moeilijker omdat er dan harde schaduwen en grote contrasten ontstaan. Een bewolkte dag is eigenlijk veel beter maar ook een raam op het noorden of oosten waar de zon niet rechtstreeks door schijnt, is een oplossing. Grote ramen op het noorden zijn trouwens de ideale daglichtbronnen voor kunstenaarsateliers of daglichtstudio’s, maar een verbouwing moet je voor die newbornfoto’s natuurlijk niet overwegen!

Wil je nog meer tips om je kinderen te fotograferen? Ik maakte een leuk e-book!

Pure pasgeboren baby, naakt en slapend

Geen disco-licht alstublieft

Gezinsuitbreiding mag dan een feestje zijn, natuurlijk weet ik wel dat je er geen discolichten bij gaat halen maar lichtbronnen hebben wel een kleur. De ondertussen verboden gloeilamp had een mooie warme gloed, de eerste led-lampen waren vreselijk blauw en tl- licht, ja, echt gelukkig word je niet van die kleur. Hoewel je met wat nabewerking of juiste instagramfilter heel wat kan recht trekken van een lelijke lamp, kan je er beter al even op letten als je je foto wil trekken. Daglicht blijft het mooiste als belichting, ook voor de kleur. Belangrijk is om er dan even op te letten dat andere lichtbronnen niet branden. Een mix van verschillende lampen maakt het soms heel moeilijk om de algemene kleur goed te krijgen.

Baby’tjes liggen al eens in een wieg met gordijntjes of onder een parasol om hun huid (heel terecht uiteraard) te beschermen. Het licht word dan door die stof gefilterd maar ook verkleurd! Wanneer je onder een groene parasol foto’s neemt van je baby zal die er waarschijnlijk niet zo blozend en gezond uitzien als ie in werkelijkheid is. Natuurlijk kan je je foto ook zwart-wit maken, dan heb je geen problemen meer met rare kleuren. Als je er op kan letten, kan je ook een herinnering in kleur bewaren zonder een groene of rode zweem erover!